Wednesday, October 14, 2009

Pumpkin kebbe shells / pie

You all know about the famous kebbe, made from ground meat and bulgur, but what you may not know is that you have a wide variety of dishes that are also called kebbe. The most common one is of course the meat kebbe, here I will introduce you the pumpkin kebbe, a vegetarian version made from pumpkin, bulgur and stuffed with swiss chard or spinach. That version was well developed in Lebanon during the Lent season. You can make is as shells, or as a baked pie, both methods are explained below.

Pumpkin kebbe shells

Shells: 2 cups fine bulgur (cracked wheat) - 1 1/2 cups pureed pumpkin (you can used canned pureed pumpkin) - 2 tbsp flour - 1 tbsp cinnamon - 1/2 tsp allspice - 1 tsp salt - 1 tsp paprika
Stuffing: olive oil - 2 garlic cloves minced - 1 onion minced - 16 oz fresh swiss chard or spinach chopped - 1/4 cup chopped walnuts - 1 cup cooked chickpeas - 2 tsp pomegranate molasses or lemon juice - 1 tsp sumac - oil for frying

Peel and cut the pumpkin in cubes, cook them in water until tender. Once cooked, mash them in a food processor or a blender. You need to eliminate as much water content as possible, you can place the puree in a cheesecloth and squeeze out as much water as you can.
Combine the bulgur and the hot pureed pumpkin, cinnamon, allspice, paprika, salt and flour. Mix the mixture for 5 mn until well combined. Let it rest for 10 mn.

Prepare the stuffing: Heat some olive oil in a pan and saute the onion and the garlic to soften. Add the chopped swiss chard or spinach and saute on medium heat until wilted, then add the cooked chickpeas. Season with salt then add the walnuts and the pomegranate molasses or the lemon juice, and the sumac. Toss to combine. Set aside.

With damp hands, flatten a heaping teaspoon of the pumpkin mixture in the palm of your hand, place a teaspoon of the filling in the center, then close up the pumpkin mixture around it. Continue until all ingredients are done.
Heat some oil in a frying pan and fry the kebbe, a few at a time, 3 to 5 mn until golden brown. Serve with plain yogurt.


Pumpkin kebbe pie
Make the filling and the pumpkin mixture as explained above.
Grease a rounded pan with some olive oil. Preheat the oven to 350ºF (180ºC).
Place half the pumpkin mixture in the bottom of the pan, spread the filling mixture on top. Cover with remaining pumpkin mixture.
Score a diamond pattern using a sharp knife, and drizzle some olive oil on the pie. Bake around 30 mn. Serve in wedges with plain yogurt.



Kebbé au potiron boulettes / plateau
Les boulettes: 2 tasses (soit 375 g) de bourghoul fin - 1 1/2 tasse de purée de potiron - 2 càs de farine - 1 càc de cannelle - 1/2 càc de 4 épices - 1 càc de sel - 1 càc de paprika
Farce: Huile d'olive - 2 gousses d'ail émincées - 1 oignon émincé - 450 g de blettes ou d'épinards hachés - 1/4 tasse de noix hachés - 1 tasse de pois chiches cuits - 2 càc de mélasse de grenade ou de jus de citron - 1 càc de sumac - huile pour la friture

Pelez et coupez le potiron en cubes, faites-le cuire dans de l'eau jusqu'à ce qu'il soit tendre. Réduisez-le en purée dans un robot ou un blender. Vous devez éliminez l'exces d'eau autant que possible, vous pouvez vous servir d'un torchon propre et bien pressez pour extraire l'eau.
Mélangez le bourghoul au potiron encore chaud. Ajoutez la cannelle, les 4 épices, le paprika, le sel et la farine. Mélangez bien la pâte et laissez la reposer 5 mn.


Préparez la farce: Faites chauffer un peu d'huile d'olive dans une poêle et faites revenir l'oignon et l'ail. Ajoutez les blettes ou les épinards et faites les revenir quelques minutes jusqu'à ce qu'ils soient tendres. Ajoutez les pois chiches. Salez et ajoutez les noix hachés, la mélasse de grenade ou le jus de citron et le sumac. Mélangez et réservez.

Trempez vos mains dans de l'eau. Prenez un morceau de pâte, creusez un trou et faites tourner le kebbe jusqu’à obtenir des parois fines. Farcez-le avec la préparation de blettes puis refermez la deuxième extrémité.
Faites chauffer de l'huile dans une poêle et faites frire les kebbe, 2 à 3 boulettes à la fois, 3 à 5 mn jusqu'à ce qu'elles soient dorées. Servez avec du yaourt.

Plateau de kebbe au potiron
Faites la facre et le mélange de potiron suivant les indications données ci-dessus.
Huilez un plat allant au four. Préchauffez le four à 180ºC.
Étalez une couche de pâte de potiron, une couche de farce puis une autre couche de pâte de potiron. Dessinez les parts de kébbé avec la partie non tranchante d’un couteau. Enfournez après avoir ajouté un petit filet d’huile d’olive. Laissez cuire environ 30 minutes. Servez avec du yaourt.

1 comment:

  1. I'm so happy I FINALY got a pumpkin kebbe receipe! Thank you! It sounds great to me and I'm definitely going to try it today!

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