Wednesday, February 4, 2015

Potato kibbeh - kibbet batata



Ingredients:
For the potato: 
1 ½ kg potatoes
1 tsp salt
1/4 tsp black pepper
20 cl milk
4 tbsp butter, melted
½ cup breadcrumbs

For the stuffing:
2 tablespoons vegetable oil
2 medium onions, chopped
14 oz (400 g) minced meat (beef or lamb)
2 tbsp pine nuts, toasted
¼ tsp ground black pepper
1 tsp allspice
salt to taste

Boil potatoes in water until it is cooked. Drain and keep to cool then peel and mash. Mix the mashed potato with salt, black pepper and milk. Set aside.

Brush an oven tray with 2 tbsp melted butter and sprinkle with half the bread crumbs. Set aside.

Meanwhile, heat the oil in a saucepan and sauté onion for 2 minutes. Then add the minced meat and fry for 5 minutes or until brown in color. Add the pine nuts and spices. Stir for few seconds or until all are well combined then set aside.

Spread half the quantity of the mashed potato over the prepared oven tray. Spread the stuffing evenly over the potato then the rest of the mashed potato on top.

Sprinkle the remaining bread crumbs on top and spoon over the remaining melted butter.

Bake in a 400ºF (200°C) preheated oven for 20-25 minutes or until top is golden in color.



Kebbé de pommes de terre

Ingrédients:
Pour les pommes de terre: 
1 ½ kg pommes de terre
1 càc de sel
1/4 càc de poivre
20 cl de lait
4 càs de beurre
½ tasse de chapelure

Pour la farce:
2 càs d'huile 
2 oignons, hachés 
400 g de viande hachée
2 càs de pignons de pin, toastés  
¼ càc de poivre noir
1 càc de 4-épices
sel selon goût

Faites bouillir les pommes de terre. Égouttez et écrasez les. Mélangez-les avec le sel, le poivre et le lait. Réservez.

Beurrez un plat allant au four avec 2 càs de beurre et saupoudrez la moitié de la chapelure. Réservez.

Pendant ce temps, faites chauffer l'huile dans une sauteuse et faites revenir l'oignon haché 2 mn. Meanwhile, heat the oil in a saucepan and sauté onion for 2 minutes. Ajoutez la viande haché et faites reveenir environ 5 mn jusquà coloration. Ajoutez le sel, les épices et les pignons de pin. Mélangez et réservez.

Répandez la moitié de la purée dans le plat allant au four, ajoutez la farce de viande dessus, puis répandez l'autre moitié de purée.

Saupoudrez la chapelure et ajoutez les 2 càs de beurre fondu.

Enfournez à 200°C environ 20-25 minutes ou jusquà ce que le dessus soit doré.

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