Thursday, April 19, 2012

Chicken & Broccoli Pasta Bake



When you have a full time job, you're always in panic of what to cook for dinner. But sometimes it doesn't have to be that way, because there are a lot of easy delicious recipes out there!
Well, here's a tasty pasta dish; shredded chicken breasts and broccoli florets cooked with pasta in a wonderful creamy sauce topped with breadcrumbs and parmesan.



Ingredients: (serves 6)
1 lb (500 g) penne
4 cloves garlic, crushed
1 tbsp olive oil
12 oz (350 g) broccoli florets
3 tbsp flour
2 tbsp butter
1 cup chicken broth
1 cup milk
12 oz (350 g) shredded chicken breasts
3 tbsp parmesan cheese
4 oz cheese (gruyere or cheddar)
2 tbsp breadcrumbs

Cook penne in salted boiling water until al dente. Drain and set aside.
Heat the oil in a skillet and brown the chicken. Set aside.
In the same skillet, add the garlic and cook until golden. Add the broccoli florets and a little salt and sauté around 3 mn until they begin to soften. Set aside.

Preheat the oven at 375ºF (190ºC). Lightly oil a baking dish.

In a pot, heat the butter over medium-low heat, when melted, add the flour and stir well. Slowly whisk in the chicken broth until well combined on medium heat. Then add the milk, and bring to a boil. Simmer on medium heat, whisking until it thickens, around 5 mn. Season with salt and pepper. (Do not add a lot of salt as the broth is already salted).

Remove from heat and add the cheese. Mix well until the cheese melts.

Add the shredded chicken, broccoli and pasta to the sauce. Mix until evenly coated.

Pour in the baking dish and top with parmesan and breadcrumbs. Bake around 25 mn. Place under the broiler a few mn until lightly golden and crisp.



Penne au poulet et au broccoli

Ingrédients: (6 personnes)
500 g penne
4 gousses d'ail, écrasées

1 càs d'huile d'olive
350 g de broccoli
3 càs de farine
2 càs de beurre

235 ml de bouillon de poule
235 ml de lait
350 g de poulet coupé en lamelles
3 càs de parmesan
100 g de gruyere ou de cheddar
2 càs de chapelure

Faire cuire les penne dans de l'eau bouillante salée jusqu'à ce qu'elles soient al dente. Égoutter et réserver.

Chauffer l'huile dans une poêle et faites dorer le poulet. Réservez.

Dans la même poêle, ajouter l'ail et faire cuire jusqu'à coloration. Ajouter les bouquets de brocoli et un peu de sel et faire revenir environ 3 mn jusqu'à ce qu'ils soient tendres. Réservez.

Préchauffer le four à 190ºC. Huiler légèrement un plat allant au four.

Dans une casserole, chauffer le beurre à feu moyen, lorsqu'il est fondu, ajouter la farine et bien mélanger. Verser lentement le bouillon de poule et mélanger à feu moyen. Puis ajouter le lait, laissez bouillir. Laisser mijoter à feu moyen, en remuant jusqu'à ce que la sauce épaississe, environ 5 mn.
Salez, poivrez. (Ne pas trop saler puisque le bouillon l'est déjà).

Retirer du feu et ajouter le fromage. Mélangez bien jusqu'à ce que le fromage soit fondu.

Ajouter le poulet, le brocoli et les pâtes à la sauce. Mélanger pour bien enrober.

Verser dans le plat allant au four et garnir de parmesan et la chapelure. Cuire au four environ 25 mn. Placer sous le gril du four quelques mn jusqu'à ce qu'il soit légèrement doré et croustillant.

7 comments:

  1. Tasty and light! A lovely dish.

    Cheers,

    Rosa

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  2. Looks delicious! This is a perfect pasta meal.

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  3. I too often resort to pasta when daughter and I are hungry and want to eat, like, this minute! Great pasta here with easily obtainable ingredients, a perfect comfy food for a weeknight!

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  4. I would love this too. Very delicious!

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  5. Looks great! I would have to sub the broccoli for something else if I made this for the hubby ... it is the one food he doesn't like. Weirdo.

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  6. Thank you Jolene! You can substitute the broccoli with asparagus if you want!

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  7. How is it that I never tried broccoli with pasta? This week without failure...
    Thanks!

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