Wednesday, January 27, 2010

Zucchini lasagna


Who said lasagna should contain pasta as a main ingredient. Why can't pasta be replaced with strips of zucchinis!! I love pasta, and the idea of a lasagna without the pasta struck me at first, but it was a delicious alternative for the traditional dish. It's a great way to cooking light.

Ingredients (serves 6):
1 lb (450g) ground beef
3 lb (1.3 kg) large zucchinis
1 lb (450g) ricotta cheese
1 egg
1 cup grated parmesan cheese
1 tsp salt
2 tbsp chopped parsley
1 tsp dried oregano
3 cloves garlic
1/2 onion
1 tbsp olive oil
freshly ground black pepper
1 lb (450g) fresh mozzarella shredded
28 oz (800g) crushed tomatoes

Using a mandolin (or a knife), thinly slice the zucchini lengthwise into long strips, about 1/8-inch thick. Grill the zucchinis.
In a sauce pan, saute onion and garlic in olive oil around 2 mn. Add the meat and brown, add tomatoes, parsley, oregano, salt and pepper. Simmer on low heat for around 30 mn. Do not add extra water, the sauce should be thick.
Prepare the filling by mixing the ricotta, egg, parmesan, salt, and pepper in a bowl.
Preheat oven to 350˚F (180ºC).
In a baking dish spread some sauce on the bottom and layer the zucchini to cover. Then place some of the ricotta cheese mixture, then top with the mozzarella cheese and repeat the process until all your ingredients are used up. Top with sauce and mozzarella and cover with foil.
Bake 45 minutes covered, then uncovered 15 minutes. Let stand about 5 - 10 minutes before serving.



Lasagne de courgettes 
Ingredients (6 personnes):
450 g de viande hachée
1.3 kg de grandes courgettes
450 g de ricotta
1 œuf
1 tasse parmesan râpé
1 càc de sel
2 càs de persil haché
1 càc d'origan
3 gousses d'ail
1/2 oignon haché
1 càs d'huile d'olive
poivre
450 g de mozzarella
800 g de pulpe de tomates en dés

A l'aide d'une mandoline (ou d'un couteau), coupez les courgettes dans le sens de la longueur, en tranches de 3 mm d'épaisseur. Faites griller les courgettes.
Dans une casserole, faites revenir l'oignon et l'ail dans l'huile d'olive environ 2 mn. Ajoutez la viande hachée, et faites dorer. Ajoutez les tomates, le persil, l'origan, le sel et le poivre. Laissez mijoter à feu doux pendant au moins 30. N'ajoutez pas d'eau, la sauce doit être épaisse.
Préparez la garniture en mélangeant la ricotta, l'œuf, le parmesan, le sel et le poivre dans un bol.
Préchauffer le four à 180ºC.
Dans un plat allant au four étalez un peu de sauce sur le fond et superposez des tranches de courgettes dessus. Ensuite, étalez une partie du mélange de fromage ricotta, puis garnissez avec le fromage mozzarella. Répétez l'opération jusqu'à épuisement des ingrédients. A la fin, nappez de sauce et de mozzarella et couvrez de papier aluminium.
Faites cuire 45 minutes à couvert, puis 15 mn à découvert. Laissez reposer environ 5 - 10 minutes avant de servir.


3 comments:

  1. This dish looks delicious. A great alternative for the traditional pasta lasgana.

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  2. Great idea this zucchini lasagna!

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  3. You are so good,!! The lasagna is one of the most delicious Italian food in the world, I think that I can eat it every single day.Although lasagna is a classic Cuisine of Italy, it has become a popular dish in other parts of the world, such as North America!!22dd

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