Wednesday, January 6, 2010

Winter squash soup with lobster


The weather outside is frightful...wouldn't some soup be delightful? As the temperature drops, you may find yourself seeking something warm and satisfying. This recipe, which features winter squash and lobster chunks provides a hearty and flavorful meal.
Ingredients (serves 6): 3 lobster tails (fresh or frozen) - 2 lbs winter squash - 1 apple - 2 shallots, sliced - 1 cup heavy cream - 2 chicken bouillon cubes - 2 tbsp butter - 1 vanilla bean - salt & pepper

Heat the heavy cream with the vanilla bean split lengthwise and scraped inside. Remove from heat, cover and let infuse. Cook the lobster tails, cut into chunks.
Peel the squash and the apple and chop into chunks. Heat 1 tbsp of butter in a pan and saute the shallots, add the squash and apple chunks, and cook for about 5 mn. Pour in 1 quart of water and crumble up the chicken bouillon cubes, simmer for about 40 mn or until tender.
Puree the soup in a blender. Add the heavy cream (without the vanilla bean), rectify the seasoning if necessary, return to the pot and simmer until hot, 5 mn.
Saute the lobster chunks in 1 tbsp of butter 2 mn.
Garnish with the lobster chunks and some parsley.



Velouté de homard
Ingrédients (6 personnes): 3 queues de homard (frais ou surgelés) - 800 g de potiron - 1 pomme - 2 échalotes - 25 cl de crème liquide - 40 g de beurre - 2 cubes de bouillon de volaille - 1 gousse de vanille - sel et poivre

Chauffez la crème avec la gousse de vanille fendue en 2 et grattée. Ôtez du feu, couvrez et laissez infusez. Ebouillantez les queues de homard 10 secondes. Egouttez-les, décortiquez-les puis coupez la chair en médaillons.
Pelez et épépinez le potiron et la pomme. Coupez-les en dés.
Faites revenir les échalotes émincés dans 20 g de beurre dans une grande casserole. Ajoutez les dés de potiron et de pomme, laissez cuire 5 mn. Versez 1 litre d'eau et émiettez les cubes de volaille, cuire 20 mn à frémissements.
Mixez en velouté, ajoutez la crème (sans la gousse de vanille), rectifiez l'assaisonnment si nécessaire, et chauffez 5 mn. Poêlez les médaillons de homard 2 mn dans le reste du beurre.
Servez le velouté décoré de médaillons de homard et de brins de persil.

7 comments:

  1. this soup looks delicious and the addition of the lobster had me hooked from the beginning!

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  2. What a gorgeous soup! So refined and flavorful!

    Cheers,

    Rosa

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  3. squash with lobster is something i have never had...but by the looks and the recipe i might give it a try :)

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  4. What a beautiful combination of flavors. I love veloute and this one with the addition of lobster is something I must try!

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  5. Ta recette Cherine est absolument magnifique! Tu me rappelles que je suis sortie diner il y a quelques jours a Dallas et la soupe "cream of lobster soup" etait infecte! Rien a voir avec celle-ci!

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  6. How to Cook Lobster Tails VIDEO tutorials & tips
    https://youtu.be/5xms-RwZ7Gs

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