Monday, January 11, 2010

White Veal Stew


Called blanquette de veau in France, this is one of the top most popular french dishes, a slowly simmered veal stew that is served in a rich white sauce with mushrooms and onions. A really comfort food for winter season!!

Ingredients (serves 6): 1 kg boneless veal shoulder, cut into 2-inch cubes - 1 onion - 2 garlic cloves - 1 clove - 1 bay leaf - 2 sprigs thyme - 3 sprigs parsley - salt - pepper - 2 egg yolks - 1/3 cup lemon juice - 3 tbsp flour - 2 tbsp butter - 1/2 cup whipping cream - 18 white pearl onion - 1/2 lb (400g) button mushrooms

Stick the onion with a clove. Tie together thyme, bay and parsley.
Place them in a casserole, add the peeled garlic cloves, the veal, salt and pepper.
Add water to cover the meat. Bring to a boil then reduce the heat, cover and simmer for 45 minutes.

Peel the white pearl onions. Clean the mushrooms. Melt 1 tbsp butter in a skillet. Add the mushrooms, salt and pepper. Sauté until lightly browned.
Remove the mushrooms. Add 2 tbsp of butter in the skillet, add the onions and sauté for 1 or 2 minutes. Return the mushrooms to the skillet and keep warm.

Strain the veal mixture though a colander, reserving the cooking liquid.
Melt 2 tbsp of butter in a saucepan, gradually add the flour and whisk. Add a ladle of the cooking liquid whisking continuously. Keep on adding around 10 ladles. Set aside. (If sauce thickens too much do not hesitate to add broth. If sauce is not too thick for your taste, pour a little sauce into a bowl, add flour, mix well and add to sauce).

Combine the egg yolks with the cream and the lemon juice in a bowl.
Remove the meat, the mushrooms and onions and place them in a serving dish.
Pour the cream with the egg-yolk in the saucepan. Add salt and pepper if needed.
Pour the sauce over the meat in the dish.
Veal stew is usually served with rice. 



Blanquette de veau
Ingrédients: (6 personnes): 1 kg veau (noix), découpé en morceaux  - 1 oignon - 2 gousses d'ail - 1 clou de girofle  - 1 laurier - 2 brins de thym - 3 brins de persil - sel - poivre - 2 jaunes d'œuf - 75 ml jus de citron - 3 càs de farine - 2 càs de beurre - 15 cl crème fraiche - 18 oignons grelots -  400 g champignons

Piquez le clou de girofle dans l'oignon. Nouez le thym, le laurier et le persil avec une ficelle en bouquet garni.
Placez-les dans une cocotte, ajoutez les gousses d'ail épluchées, les morceaux de veau, le sel et le poivre.
Ajoutez de l'eau à hauteur. Portez à ébullition puis réduisez le feu et laissez cuire pendant 45 mn à couvert.

Épluchez les petits oignons. Nettoyez les champignons. Faites fondre 1 càs de beurre dans une sauteuse et faites revenir les champignons avec du sel et du poivre. Réservez.
Dans la même sauteuse, ajoutez 2 càs de beurre et faites revenir les oignons 1 à 2 mn. Remettre les champignons dans la sauteuse et réservez au chaud.

Retirez les morceaux de veau et filtrez le bouillon.
Faites fondre 2 càs de beurre dans une casserole, ajoutez la farine en remuant avec un fouet de cuisine puis mouillez en versant louche par louche l'eau de cuisson de la viande tout en continuant à remuer avec le fouet. Ajoutez environ 10 louches. Réservez. (Si la sauce épaissit trop ne pas hésiter à rajouter du bouillon. Si la sauce n’est pas assez épaisse à votre goût, en prélever un peu dans un petit bol, y ajouter de la farine, bien mélanger et rajouter à la sauce).

Battez les jaunes d'œuf avec la crème et le jus de citron dans un bol.
Déposez le veau, les champignons et les oignons dans un plat de service.
Versez le mélange œuf-crème dans la casserole, ajoutez du sel et du poivre si nécessaire.
Nappez le veau avec la sauce. Servez avec du riz.

2 comments:

  1. Really enjoyed my visit to your blog. Very presentable, clean, clear your recipes are concise and to be sure I shall return again for another bite of deliciousness.
    Thank you for sharing,
    Cheers, PT

    Visit me @ http://ptsaldari.posterous.com/

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  2. my mom prepare something like the first recipe, but she add also carrots and potato, is a delicious recipe, I love to eat this with a little bit of chilli, always the jalapeno give to food a special flavor.

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