Fruitcake


First day of the year 2010, I started it with a fruit cake. I had seen this recipe in a french cooking magazine, and I've been meaning to try it a while ago. This Saturday, the weather was really bad, so when it gets cold, my kitchen gets warmer... baking a fruit cake in this weather was a great idea to stay in!!

Ingredients: 2 1/4 cups all-purpose flour - 1/2 cup soft unsalted butter - 5/8 cup brown sugar - 3 eggs - a pinch of salt - 1 tsp baking powder - 1/3 cup + 2 tbsp rum - 1 3/4 oz (50g) currants - 1 3/4 oz (50g) raisins - 1 3/4 (50g) dried dates, chopped - 1 3/4 (50g) dried apricots, chopped - 1 3/4 (50g) dried figs, chopped - 3/4 oz (20g) hazelnuts
For the decoration: 2 tbsp whole almonds - 2 tbsp almond slivers - 2 tbsp hazelnuts - 4 dried apricots

In a saucepan, simmer 1/3 cup rum and raisins, currants, apricots, figs, dates and hazelnuts. Remove from heat and let cool.
In a mixing bowl cream the butter and sugar using a hand mixer or your kitchen machine, until smooth. Add the pinch of salt then add the eggs, one at a time, beating after each addition until it has been fully incorporated into the batter.
Add the sieved flour and baking powder pouring 2 tbsp of rum.
Preheat the oven to 400ºF (200ºC). Butter a cake pan. Drain the dried fruits and sprinkle them with some flour. Fold them into the batter until well incorporated. Pour the batter into the cake pan and smooth the top. Line with whole almonds, almond slivers, hazelnuts and apricots. Bake the cake 10 mn at 400ºF (200ºC) and around 20 mn at 350ºF (180ºC). Place a toothpick into the middle of the cake, if it comes out clean it is ready to be taken out.



Cake aux fruits secs
Ingrédients: 250 g de farine - 150 g de beurre ramolli - 125 g de cassonade - 3 œufs - une pincée de sel -  1 sachet levure chimique - 15 cl rhum brun - 50 g de raisins de Corinthe - 50 g de raisins Thomson - 50 g de dates, coupées en morceaux - 50 g abricots secs, coupés en morceaux - 50 g de figues, coupées en morceaux - 20 g noisettes
Pour le décor: 2 càs amandes entières - 2 càs amandes effilées - 2 càs de noisettes - 4 abricots secs 

Mettez les raisins, les abricots, les dates, les figues et les noisettes dans une casserole avec 10 cl de rhum. Portez à frémissements, puis laissez refroidir.
Battez le beurre et le sucre à l'aide d'un batteur éléctrique jusqu'à obtention d'un mélange lisse. Ajoutez une pincée de sel puis incorporez les œufs un à un en battant après chaque addition.
Ajoutez la farine et la levure tamisées. Battez en versant 5 cl de rhum.
Préchauffez le four à 200ºC. Beurrez un moule à cake. Égouttez les fruits secs, poudrez-les d'une voile de farine et incorporez-les à la pâte. Versez dans le moule et parsemez la surface d'abricots, de noisette et d'amandes.
Enfournez 10 mn à  200ºC et environ 20 mn à 180ºC. Vérifiez en enfonçant un cure-dent au centre du cake, il doit ressortir sec.

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