Chocolate salami - salame al cioccolato


In Italy, we call it Salame di (al) cioccolato, this chocolate salami is very popular not only throughout the year. Traditionally, this cake is served as a snack or as an accompaniment for the coffee.
Well, seeing the picture at The Spiced Life made me crack, served in the manner of a real sausage, you should say it's definitely an illusion! 

Ingredients: 7 oz (200g) bittersweet chocolate, chopped (preferably 70% cacao) -  1/2 cup (100g) unsalted butter, in 6 or so pieces - 2 large egg yolks - 2 tbsp liquor of choice (Rhum, Porto, Marsala, Amaretto...) - 2 pinches of chile powder/flakes of choice - 1 1/2 oz (40g) nuts of choice (I used hazelnuts & pistachios) - 4 oz (120g) broken up cookies of choice - 1 tbsp unsweetened cocoa powder - 1 tbsp granulated sugar, the finer the better - confectioner's sugar for rolling

Melt the butter and chocolate in a heatproof bowl over simmering water. When the chocolate is melted and smooth, whisk in the egg yolks, the liquor and the chile pepper. Then whisk in the cocoa powder and sugar. Stir in the cookies and nuts.
You have to wait for the chocolate mixture to firm up enough to hold some shape. Then place plastic wrap on a clean workspace. Working quickly, scrape the chocolate mixture into a log-shaped roll on the wrap, quickly shaping with your hands to be more log-like. Then wrap it with plastic wrap so that is forms a bulky roll. Wrap this in foil and place in the fridge 3 hrs or 30 mn in the freezer. It needs to chill until hard enough to slice. When it is firm enough, first un-roll it and roll the whole thing in confectioner's sugar.



Saucisson au chocolat - Salame al cioccolato
Ingrédients: 200g de chocolat noir 70% - 100g de beurre - 2 jaunes d'œuf - 2 càs de liqueur de votre choix (rhum, porto, marsala, amaretto...) - 2 pincées de flocons de piment séché - 80 g de biscuits de votre choix (Petit beurre) découpés en morceaux irréguliers - 40 g d'un mélange de noisettes, pistaches.. - 1 càs de cacao non sucré - 1 càs de sucre fin - sucre glace pour l'enrobage

Faire fondre au bain-marie sur feu doux le chocolat haché grossièrement et le beurre coupé en morceaux en mélangeant de temps en temps avec une cuillère en bois sans incorporer d'air.Dès que le mélange est fondu, ôter du bain-marie et laisser tiédir puis ajouter les jaunes d'œufs, la liqueur et les flocons de piment. Ajoutez le cacao et le sucre. Mélanger. Incorporer les biscuits et les noix au mélange chocolaté.
Laisser la préparation se refroidir pour que ca soit ferme et facile à enrouler. Poser un rectangle de film alimentaire sur le plan de travail. Etaler la préparation en longueur puis rabattre le film alimentaire par-dessus pour enfermer le mélange en serrant bien pour donner une forme de saucisson. Tordre les extrémités du film alimentaire dans un mouvement de vis pour faciliter le façonnage et pour mieux serrer le tout. Envelopper le saucisson avec le papier d'aluminium et le placer bien à plat au réfrigérateur pendant plusieurs heures (minimum 3 h) ou 30 mn au congélateur (si vous êtes pressés), le temps qu'il durcisse. Une fois le saucisson est suffisamment dur, retirer le papier aluminium et le film alimentaire. Verser le sucre glace sur le plan de travail et y faire rouler le saucisson pour bien l'enrober.

Comments

  1. !!!you are brilliant! I love this! Now my mind is reeling at the thought of an entire dessert charcuterie plate!

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  2. This is really fun! I love the presentation. And it sounds delicious. Of course, I'm a chocolate girl, so you don't have to convince me.

    Best,
    Casey
    Editor
    TasteStoppin

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  3. Yours looks awesome. Now I want more. :)

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  4. Very cute idea! I bet it tastes awesome too!

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  5. Hi all, I was looking for this topic content! Good Luck.

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