Friday, December 18, 2009

French shepherd's pie - hachis parmentier


The first time I had this dish is when I came to France, I never heard about it before. We have a similar recipe in Lebanon made from mashed potatoes and ground meat, called "potatoes kebbe" or "kebbe batata" but it's not the same. This hachis parmentier an easy dish and a great winner for our regular family meal.

Ingredients (serves 2-3): 10 oz (300g) of leftovers beef stew - 1 tbsp olive oil - 1 lb 2 oz (500g) potatoes - 2 tbsp butter - 1 shallot minced - 1 tbsp chopped parsley - 1/2 cup whole milk - 1/4 cup water - salt - pepper - nutmeg

Chop the cooked meat in food processor. Heat 1 tbsp of olive oil in a pan and saute the shallot. Add meat, parsley, salt, pepper and water. Cook until most juice is evaporated.
Bring the milk and butter to a boil in a saucepan. Cook potatoes in salted water until tender. Mash them. Remove the milk from heat and add the mashed potatoes. Season with salt. Mix to combine.
Preheat your oven to 350ºF (180ºC). Butter a large dish or individual ones then layer the meat, then top it with the mashed potatoes. Sprinkle with nutmeg and bake 35 mn. Serve warm with a salad.



Hachis parmentier
Ingrédients (2-3 personnes): 300g des restes de ragoût de bœuf - 1 càs d'huile d'olive - 500 g de pommes de terre - 2 càs  (30g) de beurre - 1 échalote hachée - 1 càs de persil haché - 15 cl lait entier - 60 ml eau - sel - poivre - noix de muscade

Hachez les restes du bœuf dans un mixeur. Faites chauffer 1 càs d'huile d'olive et faites revenir l'échalote. Ajoutez la viande, le persil, le sel, le poivre et l'eau. Laissez cuire jusqu'à évaporation de l'eau.
Portez le lait et le beurre à ébullition dans une casserole. Faites cuire les pommes de terre jusqu'à ce qu'elles soient tendres. Réduisez-les en purée. Hors feu, ajoutez la purée de pommes de terre au mélange lait-beurre, assaisonnez de sel et mélangez.
Préchauffez le four à 180ºC. Beurrez un plat à gratin ou des ramequins. Placez la viande au fond, couvrez de purée de pommes de terre. Ajoutez une pincée de muscade et enfournez 35 mn. Servez avec une salade.

1 comment:

  1. Again, excellent thanks so much for share, I guess this is gonna be my dessert for weekend.

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