Green Beans in olive oil - Lubyi b zayt
This dish is known as "Lubyi bi Zayt" in Arabic, or Green Beans in Olive Oil. This is a classic vegetarian Lebanese recipe, it's deceptively simple to fix, combining fresh green beans with onions, tomatoes, garlic, and olive oil, and delivers a sophisticated taste. It can be served as a main dish, or as a side. The basic idea is to saute and then braise green beans with tomatoes, onions, and garlic. It can be eaten cold, hot or warm, as a starter, a light lunch or a side dish. It's very simple and really tasty.
Ingredients (serves 4): 2 lb (1 kg) green beans (fresh or frozen) - 4 ripe tomatoes - 1 onion, minced - 5 garlic cloves, minced - 1/2 cup olive oil - salt - pepper - 1 tbsp tomato paste - 1/2 tsp paprika - water
If the green beans are fresh: Top, tail, string the beans then cut them into pieces about 2 inches, rinse them and set aside. Heat the olive oil in a pot, and sauté the onion for a couple of minutes then stir in the garlic and cook for another minute. Add the green beans (fresh or frozen), season with salt and pepper and continue cooking for 5 mn stirring occasionally. Add the paprika, tomato paste, and the tomatoes peeled and diced. Stir and pour hot water to cover. Reduce the heat, cover the pot and simmer for about 30 to 40 mn or until the green beans are tender and the sauce has thickened. You can eat this dish with lebanese pitta bread.
Haricots à la tomate - Loubyé b zayt
Ingrédients (4 personnes): 1 kg d'haricots verts plats (frais ou surgelés) - 4 grosses tomates mûres - 1 oignon émincé - 5 gousses d'ail haché - 110 ml d'huile d'olive - sel - poivre - 1 càs de concentré de tomates - 1/2 càc de paprika - eauSi les haricots sont frais, équeuttez-les et coupez les en morceaux de 5 cm environ. Lavez-les et réservez. Versez l'huile d'olive dans un faitout et faites y revenir l'oignon quelques minutes, ajoutez l'ail. Ajoutez les haricots verts (frais ou surgelés), salez, poivrez et continuez la cuisson 5 minutes en remuant de temps en temps. Ajoutez le paprika, le concentré de tomates et les tomates pelées et coupées en dés. Mélangez et versez de l'eau chaude à hauteur. Baissez le feu, couvrez et laissez mijoter 30 à 40 mn jusqu'à ce que les haricots soient tendres et que la sauce s'épaississe. Vous pouvez manger ce plat avec du pain libanais.
Comments
Post a Comment