Vegetable Gratin


I needed a warm wintery light vegetable dish, and I came across this recipe. I wondered if gratin with no melted cheese or cream would be kind of boring, but no, it was full of flavors without any heaviness or guilt. Topped with savory breadcrumbs and layered with colorful vegetables, this dish is really delightful.

Ingredients (serves 6): 1 potato sliced - 1 yam sliced - 2 carrots sliced - 1 red bell pepper cubed - 1/2 red onion sliced - 1 zucchini sliced - 2 ripe tomatoes sliced - 4 tbsp olive oil - salt - pepper - 4 tbsp grated Parmesan - 2 tbsp bread crumbs

Preheat the oven to 400ºF (200ºC). Toss the potato, yam, bell pepper, carrots, and 2 tablespoons of olive oil in a baking dish. Sprinkle with salt and pepper and toss until coated. Spread vegetables evenly over the bottom of the pan. Arrange the onion slices evenly over the vegetable mixture. Arrange the zucchini over the onion. Drizzle with 2 tablespoons of oil. Sprinkle with salt and pepper. Arrange the tomato slices over the zucchini. Stir the Parmesan and bread crumbs in a small bowl to blend. Bake about 40 minutes or until the vegetables are tender. 10 mn before the end, sprinkle the Parmesan - bread crumbs over the vegetables. Drizzle with the last tablespoon of olive oil.



Gratin de légumes
Ingrédients (6 personnes): 1 pomme de terre coupée en rondelles - 1 patate douce coupée en rondelles - 2 carottes coupées en rondelles - 1 poivron rouge coupé en cubes - 1/2 oignon rouge coupé en rondelles - 1 courgette coupée en rondelles - 2 tomates mûres coupée en rondelles - 4 càs d'huile d'olive - sel - poivre - 4 càs bombée de parmesan râpé - 2 càs de chapelure

Préchauffez le four à 200ºC. Mélangez les pommes de terre, les patates douces, les poivrons, les carottes avec 2 càs d'huile d'olive, du sel et du poivre. Disposez les légumes dans un plat allant au four. Disposez les rondelles d'oignon dessus et puis les rondelles de courgettes. Versez 1 càs d'huile d'olive, salez, poivrez. Disposez les rondelles de tomates par dessus les courgettes. Dans un bol, mélangez le parmesan avec la chapelure. Faites cuire au four 40 mn ou jusqu'à ce que les légumes soient cuits. 10 mn avant la fin, saupoudrez le mélange parmesan-chapelure. Versez la dernière cuillère d'huile d'olive. Servez.

Source: Inspired from the book Everyday Italian of Giada de Laurentiis

Comments

Popular Posts