Tuesday, November 10, 2009

Focaccia (schiacciata) con l'uva - Focaccia with grapes


Schiacciata means ‘flattened’ in Italian. It's a bread dough made by the addition of sugar, concord grapes and olive oil. It's hard to describe the aroma wafting from the oven when I was baking it... It was simply heavenly!!!

Ingredients: 3 1/2 cups all-purpose flour - 1/2 cup lukewarm water - 1/2 cup lukewarm milk - 4 tbsp olive oil (+ 2 tbsp for the filling) - 1/2 cup sugar - 2 teaspoons active dry yeast - 3/4 tsp salt - 1 1/2 pound (750g) concord grapes

Wash the grapes and gently dry them.
In a mixing bowl, pour the sifted flour, add the yeast, salt and 1/4 cup of sugar only. Make a well, and pour in 4 tbsp of olive oil, the milk and the water. Mix with your hands until all ingredients are incorporated. Knead dough on a floured work surface, until smooth and elastic but still soft. Transfer dough to a large bowl. Cover with plastic wrap and a kitchen towel and let rise in a warm place until doubled in bulk, about 1 hour and a half.
Preheat the oven at 340ºF (170ºC).
Turn out dough onto work surface and knead several times to release air. Roll out the dough with a rolling pin into a rough 12- by 10-inch rectangle. Scatter 2/3 of grapes over, pressing them slightly in the dough, then sprinkle grapes with 2 tbsp of sugar and 1 tbsp of olive oil. Fold the dough, the uncovered part onto the covered part making sure to seal well.
Place the dough on a baking tray with parchment paper.
Scatter the top with the remaining grapes pressing them slightly in the dough. Sprinkle 2 tbsp of sugar and 1 tbsp of olive oil.
Bake the focaccia 35 to 40 mn until golden brown. Let it cool before serving.



Focaccia aux raisins
Ingrédients: 400g de farine T55 - 100 ml d'eau tiède - 100 ml de lait tiède - 4 càs d'huile d'olive (+ 2 càs pour badigeonner) - 120g de sucre - 2 càc de levure de boulanger déshydratée - 3/4 de càc de sel - 750 g de raisin noir

Lavez le raisin et séchez-le bien.
Dans un saladier versez la farine tamisée, ajoutez la levure, le sel, et 60g de sucre. Faites un puits et versez 4 càs d'huile d'olive, l'eau et le lait. Mélangez à la main jusqu'à ce que tous les ingrédients soient incorporés. Sur un plan de travail, pétrissez la pâte jusqu'à obtenir une boule élastique et homogène. Mettez-la dans un saladier, couvrez et laissez lever 1h30. Elle doit doubler de volume.
Préchauffez le four à 170ºC.
Farinez votre plan de travail. À l'aide d'un rouleau à pâtisserie étalez la pâte de manière à obtenir à peu près un rectangle d'1,5 cm d'épaisseur. Déposez sur la moitié de la pâte les 2/3 des raisins en les enfonçant légèrement, saupoudrer avec 2 càs (30g) de sucre en poudre et verser 1 càs d'huile d'olive. Pliez la moitié non couverte sur la moitié couverte. Soudez bien les bords.
Déposez la pâte sur une plaque de cuisson recouverte de papier sulfurisé.
Recouvrez la surface avec les raisins restants. Enfoncez-les légèrement dans la pâte. Saupoudrer de 2 càs de sucre restant (30g) et d'1 à 2 càs d'huile d'olive.
Faites cuire la focaccia 35 à 40 mn jusuq'à ce qu'elle soit légèrement dorée. Laissez refroidir et dégustez.

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