Fatteh with chickpeas
Another recipe with chickpeas. You can see I am addicted to chickpeas :)
This Lebanese dish is called "Fatteh". I love it because I love chickpeas of course, I love plain yogurt, I love lebanese bread, and I love toasted pine nuts. Can you imagine all the ingredients that I love are in just one plate!! Well, there are many versions of fatteh, here is the simplest one, taught by my greatest mom.
Ingredients (serves 2):
1 lebanese or pitta bread
1 garlic clove crushed
1 tsp lemon juice
12 oz (350g) plain yogurt full fat
1 cup (8 oz) chickpeas
pinch of cumin
big handful of pine nuts
1 1/2 tbsp olive oil
salt
Soak the chickpeas for 12 hours. Cook them for 1h30 or 2h. Drain. You can used canned chickpeas if you want to. Toast the bread until golden. Let it cool and break it into medium pieces.
Place the yogurt in a bowl, season with salt then add the crushed garlic and the lemon juice. Stir to combine. If the yogurt is thick, add a touch of water.
Place the crumbled bread into a serving dish. Place the chickpeas over the bread, drizzle a little 1 1/2 tbsp of olive oil, and pour the yogurt mixture over the chickpeas. Sprinkle with a pinch of cumin, and top with toasted pine nuts. Serve immediately while the bread is still crunchy.
Fatteh aux pois chiches
Ingrédients (2 personnes):
1 pain libanais ou pain pitta
1 gousse d'ail écrasée
1 càc de jus de citron
350 g de yaourt
225 g de pois chiches
une pincée de cumin
une grande poignée de pignons de pin grillés
1 1/2 càs d'huile d'olie
sel
Faites tremper les pois chiches pendant 12 heures. Faites les cuire environ 1h30 ou 2h. Égouttez-les. Vous pouvez utilisez une boite de pois chiches.
Faites griller le pain au four. Laissez-le refroidir et cassez-le en morceaux.
Déposez le yaourt dans un bol, salez, ajoutez l'ail écrasé et le jus de citron. Mélangez. Si le yaourt est épais, ajoutez un peu d'eau.
Disposez les morceaux de pain dans un plat de service. Répartissez les pois chiches sur le pain, versez 1 1/2 càs d'huile d'olive et nappez du mélange yaourt. Assaisonnez d'une pincée de cumin et parsemez de pignons de pin grillés. Servez immédiatement pendant que le pain soit croustillant.
This Lebanese dish is called "Fatteh". I love it because I love chickpeas of course, I love plain yogurt, I love lebanese bread, and I love toasted pine nuts. Can you imagine all the ingredients that I love are in just one plate!! Well, there are many versions of fatteh, here is the simplest one, taught by my greatest mom.
Ingredients (serves 2):
1 lebanese or pitta bread
1 garlic clove crushed
1 tsp lemon juice
12 oz (350g) plain yogurt full fat
1 cup (8 oz) chickpeas
pinch of cumin
big handful of pine nuts
1 1/2 tbsp olive oil
salt
Soak the chickpeas for 12 hours. Cook them for 1h30 or 2h. Drain. You can used canned chickpeas if you want to. Toast the bread until golden. Let it cool and break it into medium pieces.
Place the yogurt in a bowl, season with salt then add the crushed garlic and the lemon juice. Stir to combine. If the yogurt is thick, add a touch of water.
Place the crumbled bread into a serving dish. Place the chickpeas over the bread, drizzle a little 1 1/2 tbsp of olive oil, and pour the yogurt mixture over the chickpeas. Sprinkle with a pinch of cumin, and top with toasted pine nuts. Serve immediately while the bread is still crunchy.
Fatteh aux pois chiches
Ingrédients (2 personnes):
1 pain libanais ou pain pitta
1 gousse d'ail écrasée
1 càc de jus de citron
350 g de yaourt
225 g de pois chiches
une pincée de cumin
une grande poignée de pignons de pin grillés
1 1/2 càs d'huile d'olie
sel
Faites tremper les pois chiches pendant 12 heures. Faites les cuire environ 1h30 ou 2h. Égouttez-les. Vous pouvez utilisez une boite de pois chiches.
Faites griller le pain au four. Laissez-le refroidir et cassez-le en morceaux.
Déposez le yaourt dans un bol, salez, ajoutez l'ail écrasé et le jus de citron. Mélangez. Si le yaourt est épais, ajoutez un peu d'eau.
Disposez les morceaux de pain dans un plat de service. Répartissez les pois chiches sur le pain, versez 1 1/2 càs d'huile d'olive et nappez du mélange yaourt. Assaisonnez d'une pincée de cumin et parsemez de pignons de pin grillés. Servez immédiatement pendant que le pain soit croustillant.
Servez immédiatement pendant que le pain soit croustillant. =>
ReplyDeleteServez immédiatement pendant que le pain EST croustillant.