Friday, November 6, 2009

Cinnamon & Pecan Buns


As I was surfing on a very nice food blog cakes in the city, this recipe caught my sight. I love to have cinnamon buns with coffee in the morning. It's a really simple recipe with lots of flavors. I will definitely be making it again!

Ingredients: (16 buns)
For the dough: 1 cup lukewarm milk - 4½ cups bread flour - ½ cup soft butter - 1 egg - 1/3 cup sugar - 2 tsp baking yeast but 1 tsp if you are using the bread machine

Filling: 2½ oz (70g) pecan nuts - 1/3 cup (70g) brown sugar - 2 tsp cinnamon - 2 tbsp melted butter - 4 tbsp water

Before baking: 2 cups milk - 1½ tbsp sugar - 1½ tbsp melted butter
A little bit of hot honey for glazing

In a large mixing bowl, assemble flour, make a well in the center and add the butter, sugar, egg, lukewarm milk, and yeast.
Knead by hand for about 15 mn until smooth. Form a ball and cover the dough with a clean dishtowel and let rise until it doubles in size.

When the dough is ready, knead some minutes by hand and cut it in 2. Roll the dough into 21 x 12 in. rectangle. Spread half of the filling on top, and roll it beginning from the long side. Cut it into 8 pieces and place them into a buttered muffin pan.
Do the same for the second dough.
Cover and let it rise again. The buns must double in volume.

Preheat the oven at 320ºF (160ºC).
Before baking, pour the milk-sugar-butter mixture (this will prevent them from drying out).
Bake for 20 mn. For moist buns do not over bake.
Once done, glaze them with some hot honey.



Brioche à la canelle et aux noix de pécan
Ingrédients: (16 pièces)
Pour la pâte: 25 cl de lait tempéré - 500 g de farine T 65 - 110 g de beurre mou - 1 gros oeuf - 70 g de sucre - 1 sachet de levure boulangère (si vous utilisez une machine à pain pour pétrir la pâte) ou 2 sachets (si vous pétrissez à la main).

Garniture: 70 g de noix de pécan concassées - 70 g de sucre roux - 2 càc de cannelle - 2 càs de beurre fondu - 4 càs d'eau

Avant d'enfourner: 50 cl de lait - 20 g de beurre fondu - 20 g de sucre
Et pour glacer à la sortie du four un peu de miel liquide chaud

Dans une grande jatte, faire un puits avec la farine et y incorporez le beurre, le sucre, l'oeuf, le lait tempéré et la levure. Pétrir jusqu'à ce que la pâte soit lisse et souple (15 minutes environ). Couvrir et laisser lever jusqu'à ce que la pâte ait doublé de volume.

Après la première levée faire dégonfler la pâte et la partager en deux.
Étaler au rouleau la première moitié de pâte en lui donnant la forme d'un rectangle de 55 x 30 cm. La recouvrir avec la moitié du mélange noix-sucre-cannelle-beurre. Rouler la brioche (comme un gâteau roulé) en partant du long côté et la couper en 8 morceaux que vous placerez dans les alvéoles d'un moule à muffins beurré.
Même manoeuvre avec la 2ème moitié de pâte.
Couvrir et laisser lever de nouveau. Les brioches doivent encore doubler de volume.

Préchauffer le four à 160°C.
Avant d'enfourner les brioches, arroser avec le mélange de lait, de sucre et de beurre fondu (cela leur évitera de se dessécher à la cuisson).
Faire cuire 20 minutes. Pour des brioches bien moelleuses ne pas faire trop cuire.
A la sortie du four, glacer avec un peu de miel liquide chaud.

Source: Adapted from Cakes in the City

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