Friday, November 6, 2009

Brioche balls with raisins


Brioche!! Who doesn't love it? I remember the first time I came to France, I was passing by a great bakery in Paris and that smell, that wondrous, incredibly alluring bakery smell transported me to a different world... I had to go in of course, and I remember tasting the brioche they had... something out of this world believe me! Now I have the chance to always pamper myself with good stuffs from the bakery just around the corner, but I wanted to try a kind of brioche at home, and here is the result.


Ingredients: (8 balls)
4 1/2 cups pastry flour - 2 tsp instant yeast - 1/3 cup sugar - a pinch of salt - 4 eggs - 3 cups water or milk - 7 oz butter soft - chocolate chips, sugar grains or raisins (I used raisins)

Dissolve the yeast with water or milk. In a large bowl, mix the sifted flour with the sugar and the salt. Make a well and add the eggs and the dissolved yeast.
By hand, mix starting from the center, incorporating the flour gradually to form a soft dough. Dust you work surface with flour and begin kneading the dough. If dough is too sticky, add a little flour.

Knead 15 to 20 minutes until dough is smooth.
Add the softened butter to the dough into several times while kneading. Continue kneading until all butter is incorporated (15-20 minutes by hand) and the dough forms a nice shiny ball, smooth and very flexible (it must be stretched several inches without tearing).

Put the dough in a large bowl and cover with plastic wrap. Let stand 1 to 1 hour 30.
Deflate the dough, film and refrigerate for at least 6h.

Pour the dough on a work surface lightly floured. Expand into as many pieces as necessary depending on the shapes you desire. Form into ball incorporating chocolate chips, raisins, sugar grains or any other ingredient chosen.

Place balls on a baking tray covered with parchment paper, leaving space between them. Cover with a clean cloth and let rise between 1h30 to 2h.

Preheat oven to 350ºF (180ºC).
Brush the balls with the beaten egg and a pinch of salt.
Bake 15 minutes for small balls or 30 minutes for larger balls. Cover with foil after 10 minutes of baking. Sprinkle with powdered sugar.



Boules de brioche aux raisins secs
Ingrédients: (8 boules)
500 g farine T45 - 2 sachets de levure du boulanger - 70 g sucre - un pincée de sel - 4 oeufs - 75 g lait (ou eau) - 200g beurre ramolli - pépites de chocolat, sucre en grains, raisins secs (j'ai utilisé des raisins secs)

Délayer la levure avec du lait ou de l'eau. Dans une grande jatte, mélanger la farine tamisée avec le sucre et le sel. Creuser un puits et ajouter les oeufs et la levure délayée.
A la main, commencer à mélanger à partir du centre en incorporant la farine petit à petit jusqu'à formation d'une pâte molle. Fariner un plan de travail et y verser la pâte. Commencer à pétrir la pâte. Si la pâte est trop collante, rajouter un peu de farine.

Pétrir 15 à 20 min jusqu'à ce que la pâte soit lisse.
Ajouter le beurre ramolli en plusieurs fois dans la pâte en continuant à la pétrir. Continuer à pétrir jusqu'à ce que tout le beurre soit incorporé dans la masse (15-20 min à la main) et que la pâte forme une belle boule brillante, lisse et très souple (elle doit pouvoir être étirée de plusieurs cm sans se déchirer).

Mettre la pâte dans un grand saladier et couvrir avec un film alimentaire. Laisser reposer 1h à 1h30.
Dégonfler la pâte, filmer et mettre au réfrigérateur pendant au moins 6h.

Verser la pâte sur un plan de travail légèrement fariné. Détailler en autant de morceaux que nécessaires selon les façonnages désirés. Bouler en incorporant les pépites, raisins secs, sucre en grain ou toute autre garniture choisie.

Déposer au fur et à mesure les brioches sur les plaques de cuisson recouvertes de papier sulfurisé en laissant de l'espace entre elles. Couvrir avec un torchon propre et laisser lever entre 1h30 et 2h.

Préchauffer le four à 180°C.
Dorer les brioches à l'oeuf entier battu avec une pincée de sel.
Enfourner et cuire 15 min les petites pièces ou 30 min environ les grosses pièces en veillant à les couvrir avec du papier aluminium au bout de 10 min de cuisson.
Saupoudrez avec du sucre glace.

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