Wednesday, November 11, 2009

Lasagna Bolognaise with ham and mushrooms


My husband loves lasagna but what he loves the most is the combination of ham and melted cheese. His perfect meal is to have a croque monsieur for example, he can eat this every day. So I thought of making him a classic bolognaise lasagna with layers of ham, cheese and mushrooms. I can't tell you how happy he was, I was watching him savoring every bite. So here's the famous recipe, if you also like the ham and cheese combination !!

Ingredients: 15 lasagna sheets - 4 slices ham - shredded mozzarella - 1 can of sliced mushrooms
Sauce Bolognaise: 3 tbsp olive oil - 1 minced onion - 2 garlic cloves minced - 1 celery stack finely chopped - 1 carrot peeled and chopped - 1 pound minced meat - 1 can crushed tomatoes - 3 tbsp chopped parsley - salt - pepper
Sauce béchamel: 3 tbsp butter - 3 tbsp flour - 2 cups milk - salt - pepper - pinch of nutmeg

Prepare the bolognaise sauce:
Heat the oil in a large skillet, add the onion and garlic and saute a few minutes. Add celery and carrot, and saute for another 5 mn. Add the meat and saute again for about 10 or until meat is cooked. Add the tomatoes, the parsley, the salt and pepper. Cook on medium low heat until sauce thickens.

Prepare the bechamel sauce:
Melt the butter on low heat.
Pour in the flour whisking continuously, until smooth.
Gradually add the milk whisking constantly to prevent any lumps from forming.
Continue to whisk and simmer over medium heat until the sauce is thick and creamy, about 10 mn. Remove from heat and season with salt, pepper and nutmeg.

In a large pot, cook the lasagna sheets in boiling salted water. Drain, and rinse under cold running water. Set aside.
In a baking dish, layer one third of the bechamel sauce, then arrange 5 lasagna sheets side by side. Spread evenly half the bolognaise sauce. Add the sliced ham, the sliced mushrooms and the shredded mozzarella. Arrange 5 other lasagna sheets, spread another one third of the bechamel sauce, add the rest of the bolognaise sauce. Sprinkle with ham, mushrooms and mozzarella. Finally, layer the last 5 lasagna sheets. Top with remaining bechamel sauce and mozzarella. Bake at a preheated oven at 350ºF (175ºC) for about 30 mn.



Bolgnaise Lasagne au jambon et aux champignons
Ingrédients: 15 pâtes à lasagne - 4 tranches de jambon - du mozzarella râpé - une boîte de champignons émincés
Sauce Bolognaise: 3 càs d'huile d'olive - 1 oignon émincé - 2 gousses d'ail émincées - 1 branche de céléri finement hachée - 1 carotte pelée et émincée - 450 g de bœuf haché - 1 boîte de tomates broyées - 3 càs de persil haché - sel - poivre
Sauce béchamel: 40 g de beurre - 40 g de farine - 1/2 litre de lait - sel - une pincée de poivre blanc - une pincée de muscade râpée

Préparer la sauce bolognaise:
Faites chauffer l'huile dans une grande poêle, ajoutez l'oignon et l'ail et faites sauter quelques minutes. Incorporez le céleri et la carotte et faites sauter durant 5 mn. Ajoutez la viande hachée et faites sauter 10 mn ou jusqu'à coloration. Incorporez les tomates, le persil, le sel et le poivre. A feu doux, faites cuire 20 mn jusqu'à la sauce ait épaissi.

Préparer la sauce béchamel:
Faites fondre le beurre à feu doux.
Versez la farine en remuant sans cesse.
Ajoutez graduellement le lait, tout en remuant, pour ne pas avoir des grumeaux.
Continuez à remuer sur feu doux jusqu'à épaississement de la sauce, 10 mn environ. Retirez du feu, salez, poivrez et ajoutez la noix de muscade.

Dans une grande casserole, faites cuire les lasagnes dans de l'eau bouillante salée. Égouttez-les, et passez-les sous l'eau froide. Réservez.
Dans un plat allant au four, étalez un tiers de la sauce béchamel, disposez 5 lasagnes, en les faisant chevaucher. Étendre uniformément la moitié de la sauce bolognaise sur les lasagnes. Disposez 2 tranches de jambon coupé. Saupoudrez de champignons émincés et couvrez de mozzarella émiétté. Disposez 5 autres feuilles de lasagne, et versez un autre tiers de sauce béchamel, ajoutez dessus le reste de la sauce bolognaise. Recouvrez de nouveau avec du jambon, des champignons et du mozzarella. Disposez les 5 dernières lasagnes, recouvrez avec le reste de la sauce béchamel et saupoudrez de mozzarella. Faites cuire au four à 180ºC pendant environ 30 mn.

2 comments:

  1. Trust me!!! I really enjoyed every single bite of this meal. Pictures could never reflect the real taste of it. Try it and you'll understand what I mean.

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  2. super recette... maintenant il faut nous la faire gouter

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