Thursday, October 15, 2009

Veal Saltimboccas


Veal Saltimboccas is a sumptuous dish that is simply a joy to prepare and serve. I love this flavored dish and I make it often. Saltimbocca gets its taste from veal cutlets, prosciutto and sage leaves. You'll definitely love this recipe. I served it with gorgonzola pasta and it was a hit!

Ingredients: (serves 2 or 14 bites)
1/2 pound (300g) thinly sliced veal cutlets or scallops - 4 slices prosciutto - 14 sage leaves - some olive oil - pepper - 1 cup white wine

Cut the meat into 14 rectangles. Cut each slice of Prosciutto in 4. Layer each scallop with a slice of prosciutto, place one sage leaf on top. Roll and affix with a toothpick.
Heat some olive oil in a skillet and sauté the saltimboccas on both sides. Season with pepper. No need to salt, the prosciutto does the job. Once the meat is cooked, transfer the saltimboccas to a dish and keep warm. Add wine to veal pan and scrape up pan drippings with wine. Pour pan juices over veal and serve. I've served it with tagliatelle with Gorgonzola sauce.

Saltimboccas de veau
Ingrédients: (2 personnes ou 14 bouchées)
300g d’escalopes de veau coupées très fines - 4 tranches de prosciutto - 14 feuilles de sauge - un peu d'huile d'olive - poivre - 1 verre de vin blanc

Découpez les escalopes en 14 rectangles. Découpez chaque tranche de prosciutto en 4, déposez sur chaque rectangle de viande un rectangle de prosciutto. Ajoutez au-dessus une feuille de sauge et refermez avec un cure-dent.
Faites chauffer un filet d’huile d’olive dans une poêle, y faire revenir les saltimboccas des deux côtés. Poivrez. Pas besoin de saler, le prosciutto fait son boulot. Une fois la viande cuite, réservez les saltimboccas au chaud et déglacer la poêle avec le vin blanc, décollez bien tous les sucs de cuisson, faites réduire plus ou moins une minute. Servez les saltimboccas nappés de sauce. Je les ai servis avec des tagliatelles au gorgonzola.



Tagliatelles with gorgonzola sauce
Fresh tagliatelle - 2.5 oz (70g) gorgonzola cheese - 3 tbsp cream - salt and pepper

Cook the pasta in salted boiling water. In a skillet, over low heat, add the cream and blend in the crumbled gorgonzola stirring continuously until it has melted. Season with salt ( just a little) and pepper. Drain the pasta and toss it with the sauce.

Tagliatelles au gorgonzola
Tagliattelles fraîches - 70 g de gorgonzola - 3 càs de crème fraîche - sel et poivre

Faites cuire les tagliatelles dans de l'eau bouillante salée. Dans une poêle à feux doux faites fondre le gorgonzola écrasé mélangé avec la crème. Salez (un peu), poivrez. Égouttez les pâtes et mélangez-les avec la sauce au gorgonzola.


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