Wednesday, October 7, 2009

Mujadra - Lentil pottage



It was known as the poor man's fest, Mjadra is the simplest dish to prepare. Lentils, rice and we're done. It's a very healthy vegetarian dish full of proteins. It is served with green salad, greens onions or just tomatoes.

Ingredients (serves 4):
1 cup brown lentils
½ cup white rice  
1 onion, chopped
olive oil
salt
a pinch of cinnamon
5 cups water

Wash lentils, put them in a pot and add 5 cups of water. Cook over medium heat until tender.

In the meantime, heat some olive oil in a skillet and brown the chopped onions. Remove the onions from the frying pan as soon as they are done and add them to the lentils that are boiling in the pot.

After the lentils are fully cooked, add the rice to the cooked lentils and bring them to the boil. While boiling slowly add the salt. Cover and simmer slowly until rice is cooked, around 15 mn. The mixture must be stirred regularly while cooking to prevent it from sticking to the bottom. Boiling water may be added.

Puree lentils for a smooth soup consistency and season with cinnamon.



Purée de lentilles - Moujaddara

Ingrédients (4 personnes):
1 tasse de lentilles blondes
½ tasse de riz
1 oignon émincé
huile d'olive
sel
une pincée de cumin
5 tasses d'eau pour la cuisson

Lavez les lentilles, mettez-les dans une marmite et ajoutez 5 tasses d'eau. Faites les cuire à feu moyen jusqu'à ce qu'elles soient tendres.

Pendant ce temps, faites revenir les oignons dans de l’huile d’olive jusqu’à  coloration.

Ajoutez-les à la marmite, puis ajoutez le riz, laissez bouillir puis réduisez le feu et laissez mijoter petit à petit jusqu’à ce que le riz soit cuit, environ 15 mn. Remuez fréquemment pour éviter que les lentilles ne collent au fond de la marmite.

Réduisez les lentilles en purée dans un robot ou dans un mixer. Ajoutez de l'eau si nécessaire. Assaisonnez de cumin.

No comments:

Post a Comment