Wednesday, October 14, 2009

Ham, cheese and sun-dried tomato bread



Ingredients (6 loaves of bread): 2 1/4 cup bread flour - 1 tsp salt - 1 packet of active dry yeast - ½ cup of warm water - 2 tablespoons olive oil - 2 slices of ham, diced - 2½ oz (70g) gouda cheese, diced - 6 chopped dried tomatoes

Dissolve yeast in warm water. In a bowl, mix flour and salt, make a well in the center and pour in the yeast-water mixture. Add oil and knead the ingredients with your fingers. On a clean floured work surface, knead the dough for 5 minutes. Transfer it into a bowl and cover with plastic wrap. Let stand for 2 hours at room temperature, the dough should double in volume. Usually I leave it to rest in a warm oven. Cut the ham, cheese and dried tomatoes into cubes and fold them into the dough. Knead the dough again so that the ingredients blend harmoniously.
Divide the dough into 6 pieces and shape them into loaves, place them on a baking tray covered with parchment paper. Cover with a damp cloth and let rise for 1 hour. Sprinkle with flour and score the loaves adding a decorative touch, use a serrated knife or a baker's lame to cut diagonal slashes. Bake at 400ºF (200ºC) for 35 minutes or until golden.



Pains au jambon, fromage et tomates séchées
Ingrédients (6 boules de pain): 250 g de farine T65 - 1 càc de sel - 1 sachet de levure boulangère - 150 ml d'eau tiède - 2 càs d'huile d'olive - 2 tranches de jambon coupées en dés - 70 g de gouda coupé en dés - 6 tomates séchées hachées

Dissoudre la levure dans l’eau tiède. Dans un saladier, mélanger la farine et le sel, faire un puits au milieu et y verser le mélange eau-levure. Ajouter l’huile et travailler les ingrédients avec les doigts. Sur un plan de travail propre et fariné, pétrir la pâte pendant 5 minutes. Remettre dans le saladier, le recouvrir de papier film et laisser reposer 2 heures à température ambiante, il faut que la pâte double de volume. Généralement je la laisse reposer dans un four chaud éteint. Découper le jambon, le fromage et les tomates séchées en dés et les incorporer à la pâte. Pétrir la pâte de nouveau sur le plan de travail pour que les ingrédients se mélangent harmonieusement.
Diviser la pâte en 6 morceaux et façonner des boules, les déposer sur une plaque de cuisson recouverte de papier sulfurisé. Couvrir d'un linge humide et laisser lever 1 heure. Saupoudrer de farine et faire des incisions aux ciseaux. Faire cuire à 200°C pour 35 minutes ou jusqu'à ce qu'ils prennent une coloration dorée.

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