Monday, October 19, 2009

Blueberry Bran Muffins


These blueberry muffins were just perfect! They smell totally amazing while baking that I had my mouth watering waiting to taste them. They're rich, fluffy and so delicious!

Ingredients: (12 muffins)
1 cup all purpose flour - 1/3 cup whole wheat flour - 3/4 cup wheat bran - 1/3 cup light brown sugar - 1 teaspoon baking powder - ½ teaspoon baking soda - a pinch of salt - a pinch of ground cinnamon - 1 egg white, lightly beaten - 1/4 cup unsulphured molasses - 1 teaspoon pure vanilla extract - 2 tablespoons vegetable oil - 1 cup plain yogurt (or buttermilk) - 1 cup fresh or frozen blueberries (if using frozen berries, do not thaw)



Preheat oven to 350ºF (180ºC). Butter and flour a 12 cup muffin pan. Set aside.
In a large bowl, stir together the flours, wheat bran, sugar, baking powder, baking soda, salt, and ground cinnamon. In another bowl whisk together the lightly beaten egg white, molasses, vanilla extract, oil, and buttermilk. Add the wet ingredients to the dry ingredients, and stir just until moistened. Gently stir in the berries, making sure not to crush them. Fill the muffin cups about 3/4 full and bake around 20 minutes or until a toothpick inserted into the center of a muffin comes out clean. Remove from oven and place on a wire rack to cool slightly before serving.



Muffins au son de blé et aux myrtilles
Ingrédients: (12 muffins)
120 g de farine - 50 g de farine complète - 40 g de son de blé - 70 g de sucre roux - 1 càc de levure chimique - ½ càc de bicarbonate de soude - 1/4 càc de cannelle - une pincée de sel - 1 blanc d'œuf battu - 60 ml de mélasse noire - 1 càc d'extrait de vanille - 2 càs d'huile végétale - 240 ml de yaourt (ou de lait fermenté) - 1 tasse de myrtilles frais ou congelées (ne pas décongeler)

Préchauffez votre four à 180ºC. Beurrer et farinez des moules à muffins.
Mettre les 2 farines, le son de blé, le sucre, la levure chimique, et la cannelle dans un saladier et mélangez.
Dans un saladier à part, mélangez le blanc d'œuf battu, la mélasse, l'extrait de vanille, l'huile et la lait fermenté. Versez le mélange œuf sur le mélange farine. Mélangez. Ajoutez les myrtilles et mélangez. Remplissez les moules à muffins aux 3/4. Faire cuire pendant 20 mn. Un cure-dent planté dans un muffin doit ressortir sec. Laisser refroidir quelques minutes avant de démouler.


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