Thursday, October 8, 2009

Potato lasagna



Ingredients (serves 6): 1,2 kg of peeled potatoes - 7 oz (150g) chopped ham - 1 cup heavy cream - 1 cup milk - 3 oz (90g) grated cheese - salt - black pepper - nutmeg



Preheat the oven at 350ºF (180ºC) and grease a baking dish.
Thinly slice the potatoes and drain them on paper towel.
Layer one-fourth of the potatoes in the baking dish. Season generously with salt and pepper. Layer one-third of the ham over the potatoes. Continue layering the remaining potatoes and ham, seasoning them with salt and pepper; end with a layer of potatoes.
Heat the cream and the milk in a saucepan and bring it to boil. Season with a pinch of nutmeg, then pour over the potatoes. Cover with foil and bake 30 mn in the oven. Uncover and continue the baking for another 20 mn. Scatter the grated cheese and cook for about 20 mn or until the potatoes are tender. Let it rest for 10 mn before serving.

Lasagne de pommes de terre
1,2 kg de pommes de terre - 150 g de jambon haché - 300 ml de crème fraîche - 180 ml de lait écrémé - 90 g de gruyère râpé - sel - poivre - noix de muscade

Préchauffez le four à 180ºC et graissez un plat à gratin.

Coupez les pommes de terre en tanches fines et essuyez-les avec du papier absorbant. Salez. Disposez un quart des pommes de terre en une couche sur le plat, ajoutez un tiers du jambon puis recommencez l'opération en terminant par une couche de pommes de terre.
Faites chauffer la crème et le lait dans une casserole jusqu'au point d'ébullition, salez et ajoutez une pincée de noix de muscade puis versez cet appareil sur les pommes de terre. Couvrez avec une feuille d'aluminium et laissez cuire 30 mn au four. Retirez la feuille d'aluminium et poursuivez la cuisson pendant 20 mn. Parsemez de fromage râpé et laissez cuire encore 20 mn jusqu'a ce que les pommes de terre soient tendres. Laissez reposer 10 mn avant de servir.

2 comments:

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