Monday, October 12, 2009

French Potato Gratin


At home, we love gratins, we love anything that goes in the oven. This french recipe known as "gratin dauphinois" is a great accompaniment for your meat or chicken. Moist thin layers of potatoes, and a smooth warm texture melting in your mouth... that's the perfect potato gratin!!

Ingredients (serves 4): 1 lb 5 oz potatoes - 7 fl oz whole milk - 7 fl oz heavy cream - 2 garlic cloves, crushed - salt - pepper - a pinch of grated nutmeg - 1 tbsp chopped parsley - butter

Pour milk and cream in a pot and bring to a boil. Add 2 crushed garlic cloves. Remove from heat and cover. Let it infuse 30 mn.
Filter the milk and cream mixture, add the chopped parsley.
Peel the potatoes. Do not rinse. Slice them really thin (you can use a mandoline).
Season with salt and pepper. Preheat the oven to 400ºF (200ºC).
Rub a baking dish or individual ramekins with a garlic clove then grease with butter.
Arrange slices of potatoes then pour the milk preparation over the potatoes. Add a pinch of nutmeg. Bake in the oven 50 mn for a baking dish and 40 for small individual ramekins.



Gratin dauphinois
Ingrédients (4 personnes): 600 g de pommes de terre - 20 cl lait entier - 20 cl crème fleurette - 2 gousses d'ail écrasées - sel - poivre - une pincée de noix de muscade - 1 càs de persil haché - beurre


Versez le lait et la crème dans une casserole et portez à ébullition. Ajoutez 2 gousses d'ail écrasées. Retirez du feu, couvrez et laissez infuser 30 mn.
Filtrez le mélange lait-crème, et ajoutez le persil haché.
Pelez les pommes de terre. Coupez-les en lamelles très fines (servez-vous d'une mandoline). Salez, poivrez. Préchauffez le four à 200ºC.
Grattez un plat allant au four ou des ramequins individuels avec une gousse d'ail puis beurrez-les.
Disposez les pommes de terre en alternance et versez le mélange lait-crème dessus. Ajoutez une pincée de noix de muscade. Enfournez 50 mn pour le grand plat et 40 mn pour les ramequins.



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