Monday, October 12, 2009

Stuffed vine leaves in olive oil


To those of you familiar with the Lebanese cuisine, mezze is a selection of many small dishes, like tapas in Spain. It's a kind of buffet, refreshing and hard to resist. Those little stuffed vine leaves are always present in a Lebanese mezze. You can find vine leaves in exotic or Arab market.

Ingredients: 1 lb vine leaves - 1 1/4 cup short grain rice - 1/2 cup cooked chickpeas - 1/2 cup chopped parsley - 1/2 cup chopped mint - 1 cup chopped tomatoes - 1 cup olive oil - 1 1/2 tsp salt - 1/4 tsp pepper - 1/2 cup lemon juice - 1/2 cup water - 1/4 tsp cinnamon

Wash and drain the rice.
Prepare the stuffing by combining the rice, chickpeas, parsley, mint, tomatoes, salt, pepper, cinnamon, and olive oil.
Use a heaping teaspoon for each vine leaf. Fold bottom of leaf over stuffing, then fold in from each side towards middle. Roll up like a cigar. Layer stuffed vine leaves in a large pot, arranged side by side. Press down gently with palm of your hand. Add water to cover, cook about 1 hour. Sprinkle with lemon when done.

Feuilles de vigne farcies à l'huile d'olive
Ingrédients: 450 g de feuilles de vigne en conserve - 235 g de riz rond - 1/2 tasse de pois chiches cuits - 1/2 tasse de persil haché - 1/2 tasse de menthe hachée - 1 tasse de tomates coupées en cubes - 1 tasse d'huile d'olive - 1 1/2 càc de sel - 1/4 càc de poivre - 1/2 tasse jus de citro - 1/2 tasse d'eau - 1/4 càc de cannelle

Lavez et égouttez le riz.
Préparez la farce en mélangeant le riz, les pois chiche, le persil, la menthe, les tomates, le sel, le poivre, la cannelle et l'huile d'olive.
Déposez une càc de farce sur le bord de la feuille de vigne, rabattez les 2 côtés latéraux de la feuille vers l'intérieur et roulez la feuille sur elle-même comme un cigare.
Disposez les feuilles de vigne dans une marmite en les tapissant avec la paume de votre main. Couvrez d'eau et laissez mijoter 1 heure. Lorsque les feuilles sont bien tendres, juste avant la fin de cuisson, ajoutez le jus de citron.

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