Friday, October 30, 2009

Apple Cake


This cake with it chunks of apples and its cinnamon flavor is so good. It's so moist and the cake gets better the second day, when the apple juices seep further into it. It is best served warm, you can always add a scoop of vanilla ice cream. Mmm absolutely delicious!!

Ingredients: 1/2 cup chopped walnuts or pecans - 1 lb (450g) apples (around 2 or 3 depending on the size) - 2 tbsp lemon juice - 1 3/4 cup flour - 1 cup brown sugar - 2 tsp baking powder - 1 tbsp cinnamon - pinch of salt - 6 tbsp unsalted butter, melted - 3 eggs - 1/2 tsp vanilla extract

Preheat the oven at 350ºF (180ºC). Butter a cake pan. Peel the apples, cut them into thin slices. Toss them with 2 tbsp of lemon juice and mix. In a bowl, combine the flour, sugar, baking powder, cinnamon and salt. Add the melted butter, the eggs, the vanilla extract. Beat until incorporated. Fold in the walnuts or the pecans, and the apples.
Transfer to the prepared cake pan and bake for 45 mn. A toothpick inserted in the center of the cake should come out clean.


Cake aux pommes
Ingrédients: 75 g de cerneaux de noix ou noix de Pecan hachés - 450 g de pommes (soit 2 à 3 pommes selon leur taille) - 2 càs de jus de citron - 200 g de farine - 200 g de cassonade - 1 sachet de levure chimique - 1 càs de cannelle - une pincée de sel - 6 càs de beurre mou - 3 œufs - 1/2 càc d'extrait de vanille

Préchauffez votre four à 180ºC. Beurrez un moule. Pelez les pommes, et coupez-les en tranches fines. Versez-les dans un bol, ajoutez le jus de citron et mélangez. Dans un autre bol, mélangez la farine, le sucre, la levure chimique, la cannelle et le sel. Ajoutez le beurre mou, les œufs et l'extrait de vanille. Mélangez. Ajoutez les noix, et les pommes. Mélangez et transférez dans le moule. Enfournez pour 45 mn. Un cure-dent inséré au centre du gâteau doit ressortir sèche.

1 comment:

  1. Je croix qu'il a une arome encroyable! Je doit faire ce gateau!!!

    ReplyDelete