Friday, September 11, 2009

Vegetable tuna quinoa


Quinoa is a wonderful gluten-free grain. I always look for interesting ways to prepare quinoa. This salad recipe has become a favorite of mine.

Ingredients (serves 4): 2 cups quinoa - 4 cups water - 2 carrots - 1 can of tuna packed in olive oil - 1 handful of fresh chopped parsley - 2 tbsp of lemon juice - 2 tbsp of sesame seeds - 8 cherry tomatoes - 1 zucchini - 2 tbsp of olive oil - 1 teaspoon of salt - pepper

Rinse the quinoa under cold running water. Place into a saucepan and add the water. Toss in a dash of salt. Cover and bring to a boil. As soon it starts to boil, turn the heat down to a simmer. Simmer until all of the liquid is absorbed, approximately 15 minutes.
You can tell the quinoa is fully cooked when it goes a bit transparent and sprouts a germ.
Meanwhile, cut the cherry tomatoes in half.
Grate or slice thinly the carrots and the zucchini.
Once the quinoa cooked, let it cool, then drizzle the olive oil and the lemon juice and mix well.
Add the drained tuna, the tomatoes, the zucchinis, and the carrots and toss. Season.
Sprinkle the parsley and the toasted sesame seeds.
Serve.



Quinoa thon et légumes d'été
Ingrédients (4 personnes): 2 verres de quinoa - 4 verres d'eau - 2 carottes - 200 g de thon a l'huile - 1 poignée de persil haché - 2 cas de jus de citron - 2 cas de sésame - 8 tomates cerises - 1 courgette - 2 cas d'huile d'olive - 1 cac de sel - poivre

Rincez le quinoa sous l'eau froide et mettez-le dans une casserole avec l'eau.
Faites bouillir, ajoutez le sel puis faites mijoter sur feu doux, jusqu'à ce que l'eau ait été absorbée, environ 15 minutes.
Le quinoa est cuit lorsque l'on voit le germe apparaître. Il doit être tendre mais encore légèrement croquant.
Pendant la cuisson du quinoa, coupez les tomates cerises en deux.
Rapez ou coupez les carottes et la courgettes en toutes petites fines lamelles.
Lorsque le quinoa est cuit, laissez-le légèrement tiédir, puis ajoutez l'huile et le jus de citron et mélangez.
Ajoutez le thon égoutté, les tomates, les courgettes et les carottes puis mélangez. Assaisonnez.
Ajoutez le persil et le sésame préalablement passés a la poêle.
Servez frais.

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