Friday, September 11, 2009

Banana nut raisin cake


I bought the book I love cake by Trish Deseine. While I was flipping through the pages, I said that I should definitely try all her recipes. I started with this one, a simple cake full of flavors for a healthy snack or a good breakfast.

Ingredients: 3½ oz (100g) golden raisins - 1/4 cup water - 1½ cups flour - 2 teaspoons baking powder - ½ cup salted butter, softened - 2/3 cups sugar - 3 eggs - 3 bananas - ½ cup chopped walnuts - 1 teaspoon vanilla extract

In a large saucepan, boil the water. Remove from heat and soak the raisins in for about 45 mn. Drain before using them.
Preheat the oven at 340ºF (170ºC).
In a large mixing bowl, beat the sugar and the butter together using a wooden spoon. Add the eggs, one at a time, then add the crushed bananas, the chopped walnuts, the raisins, and the vanilla extract. At the end, add the flour and the baking powder. Mix well.
Pour batter into a lightly greased pan and bake for about 45 mn until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Transfer the baking pan to a wire rack and cool the cake for 30 mn before serving.



Cake banane, noix et raisins secs
Ingrédients: 100 g de raisins secs golden - 75 ml d'eau - 180 g de farine - 2 cac de levure chimique - 125 g de beurre demi-sel, fondu - 150 g de sucre - 3 oeufs - 300 g de bananes mûres - 60 g de noix hachés - 1 cac d'extrait naturel de vanille

Porter a ébullition l'eau, ôter du feu et laisser tremper les raisins environ 45 mn. Égoutter les avant de les utiliser.
Préchauffer le four a 170ºC.
Dans un saladier, mettre le sucre avec le beurre et battre bien avec une cuillere en bois. Ajouter, un par un, les œufs, puis les bananes écrasées. Ajouter ensuite les noix, les raisins et l'extrait de vanille, et pour finir, la farine et la levure. Mélanger bien jusqu'a obtenir une pâte homogene.
Verser dans le moule et cuire pendant 45 mn environ.
Tester la cuisson avec une pique enfoncée au milieu du gâteau.
Sortir du four et laisser refroidir dans le moule.

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